Tradiția se cere păstrată și mereu adusă la viață. Acest lucru ne dorim să-l realizăm împreună. Încercăm mereu prin diverse manifestări să scoatem la lumină tradițiile și obiceiurile locului, așa cum le-am primit de la părinții, bunicii și străbunicii noștri, să le ducem mai departe, cu mândrie, păstrând simplitatea țăranului de altădată și autenticitatea folclorului.
Spectacolul din 17 mai 2024, care a avut loc la Muzeul satului Bravicea, cu genericul „Datina străbună în lumina Învierii”, a fost dedicat celor 20 de ani de la Fondarea Muzeului. Cu această ocazie au fost implicați peste 70 de copii, tineri și maturi cu vârste cuprinse între 6 și 70 de ani. Scopul activității nu s-a redus doar la promovarea tradițiilor, ci și la dezvoltarea capacităților de comunicare, cooperare, crearea unei punți, puternice, durabile, care unindu-ne, ne ține aproape de tot ce este frumos și autentic.
Muzeul Satului Bravicea a fost fondat pe 18 mai 2004, acum 20 de ani, fondator – Administrația Publică Locală, dna Eugenia BORDEI fiind primar în anii 2003–2007. Activitatea Muzeului a fost și este susținută de către consiliile locale în perioada anilor 2011–2015, primar dl Constantin POPA, și în anii 2007–2011, 2015 până în prezent, primar dl Alexei ZATIC.
Cea care a pus temelia Muzeului a fost dna Nadejda PRUTEANU, director între anii 2004–2005 și 2012–2016. Dl Vasile BOȚAN a fost șef de Muzeu în perioada 2005–2012, iar dna Ludmila ȚĂRNĂ, director în perioada 2016–2022.
Pe parcursul a 20 de ani, consătenii noștri au donat Muzeului peste 4 mii de exponate de mare valoare materială și spirituală, patrimoniul muzeistic completându-se permanent.
Parohul Bisericii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, protoiereul Rostislav ȚÎMBAL a binecuvântat evenimentul. dl primar Alexei ZATIC a vorbit despre importanța Muzeului pentru comunitate. dl primar al satului Săseni, Pavel BOZU, a apreciat activitatea Muzeului din Bravicea. dna director al Muzeului de studiere și cercetare a istoriei ținutului natal din s. Săseni, consăteana noastră Eleonora NAZARIA i-a salutat pe cei prezenți, anunțând prestația Ansamblul de femei „Țărăncuța” care activează la Biblioteca Publică Săseni și a grupului „Mărțișorii”. Cu un program tematic de cântece și poezii au venit elevii Gimnaziului din localitate împreună cu doamna directoare Elena GODOVANIUC și directorul adjunct pentru educație, dna Silvia BATCU, precum și elevii clasei a IV-a, ghidați de dna dirigintă Galina POPA; grupul de părinți și copii „Moștenitorii” care activează la Muzeul din localitate; ansamblul „Crăițele” de la Grădinița din localitate, (directoare dna Parascovia VULPE); „Clubul Femeilor”, serviciu al Bibliotecii Publice „George Munteanu”, artiștii amatori Beatrice CORCODEL, Tatiana DIANU, Elena IURCU, de la Centrul Cultural Bravicea, conducător artistic dl Boris IURCU.
Participantul și veteranul Războiului de pe Nistru, dl Ion ONILĂ, a donat Muzeului cartea lui Tudor IOVU „Poduri de foc” (Cronica în alb-negru a unui război); Școala de Arte, (directoare dna Irina BATCU) a venit cu o expoziție pregătită de către elevii dnei Silvia VLEJU.
Oaspeții evenimentului au fost dna Diana COTELEA, șefa Inspectoratului de Poliție Călărași; doamnele Nadejda PRUTEANU și Ludmila ȚĂRNĂ, dl Vasile BOȚAN, diriguitori ai Muzeului pe parcursul anilor; dna Elena GODOVANIUC, directoare a Gimnaziului „Ștefan cel Mare”; dl Victor BELINSCHI, Cetățean de Onoare al Satului Bravicea ș.a.
Au fost oferite diplome de gratitudine muzeografilor și partenerilor Muzeului.
Sărbătorile pascale poartă din casă în casă, din inimă în inimă bucurie, liniște, împăcare, speranță, ne aduc pe toți împreună, mai aproape pentru a ne bucura de această sărbătoare și a nu uita mereu să mulțumim Domnului pentru tot ce ne-a dăruit.
„Când focul din ceruri pământul aprinde
Iar apele-n spuză se fac,
Raza pascală-n viteza luminii
Vestește: Hristos a Înviat!”
* * *
Tatiana RÎȘCOVAN, muzeograf
Muzeul Satului Bravicea din raionul Călărași