Pericol sporit de incidență pe gheață

Stiri Image
10.02.2021
Știri

Pericol sporit de incidență pe gheață

Conform statisticii Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI pentru anul 2021 sunt înregistrate 5 cazuri de înec. Primului caz de înec în raionul Călărași pentru anul 2021, a avut loc pe data de 8 februarie 2021 , în satul Săseni, în timpul jocului, copilul de 8 ani s-a prăbușit sub gheața unui bazin acvatic de mici dimensiuni, situat în grădina unei gospodării particulare din localitate. În consecință, copilul a decedat, fiind extras la mal de către populație.

Tocmai pentru a preveni înecul copiilor și a pescarilor iubitori de senzații tari, în vederea evitării accidentelor, Serviciul Prevenție a Secției Situații Excepționale Călărași atenționează părinții asupra pericolului sporit a jocului copiilor pe gheața bazinelor acvatice. Totodată sunt preveniți și pescarii, pentru a evita pescuitul și a nu se expune riscului. Gheața de pe bazinele acvatice în această perioadă este subțire și fragilă. În vederea evitării tragediilor de așa gen, e important să ținem cont că deplasarea pe gheață de unul singur este periculoasă.

Totodată nu este indicat să verificăm rezistența gheții cu piciorul, iar în cazul în care aceasta s-a spart, să ne menținem calmul, cerând ajutor.

În vederea prevenirii tragediilor Serviciul Prevenție a Secției Situații Excepționale Călărași vine în atenția tuturor cetățenilor cu următoarele recomandări:

  • Evitați plimbatul pe gheață.
  • Interziceți categoric copiilor să se joace pe suprafața bazinelor și râurilor înghețate.
  • În centrul lacurilor și râurilor gheața este mai subțire în comparație cu cea de lângă mal, iar în locurile de confluență a pârâurilor apa nu îngheață deloc, sau gheața are o grosime neînsemnată.
  • Sub zăpadă grosimea gheții este mult mai mică, de aceea trebuie de evitat aceste locuri.
  • Amatorii de pescuit să fie cât mai prudenți.

Aceste măsuri de siguranță pot minimaliza producerea situațiilor excepționale, cu urmări fatale. Reamintim că cazurile de înec, frecvent sunt produse din cauza neglijenții și a iresponsabilității oamenilor.

În caz de situații de urgență, observate sau în care vă pomeniți, e important să fie apelat numărul de telefon 112.

— Eugenia MORARU,

Ofițer Serviciul Prevenție a Secției Situații Excepționale Călărași, Locotenent major al s/intern