La mulți ani, 2022!

Stiri Image
31.12.2021
Știri

La mulți ani, 2022!

Stimați membri ai comunității noastre!

Iată-ne ajunși la finele anului 2021 când putem face niște totaluri.

Împreună am reușit să implementăm unele dintre proiectele care sper să îmbunătățească, într-o anumită măsură viața consătenilor.

 1. A fost forată Fântâna arteziană din regiunea Nisipăriei. Investiția a fost finanțată cu ajutorul fondurilor nerambursabile prin Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), suma subvenției fiind de 273761 lei. Suma cofinanțată de beneficiar – Primăria Bravicea, împreună cu membrii comunității – a constituit 296239 lei. Valoarea totală a investiției doar pentru forarea fântânii arteziene a constituit 570000 lei. Ulterior au fost efectuate alte lucrări și activități în cadrul proiectului: achitarea responsabilului tehnic – 5700 lei; conectarea la rețeaua de energie electrică a Fântânii arteziene – 29200 lei; proiectarea rețelelor de apeduct pentru sectorul Cangea din satul Bravicea – 150000 lei; verificarea Proiectului „Proiectarea rețelelor de apeduct pentru sectorul Cangea” – 11500 lei; reabilitarea bazinului de apă în regiunea Cangea – 33263 lei; lucrări de amenajare în preajma bazinului, pentru care APL Bravicea a utilizat 229633 lei.
 2. A fost construit acoperișului blocului administrativ la Grădiniță – 339800 lei.
 3. Proiectul „Construcția terenului de joacă” în Grădina Publică din preajma Casei de Cultură are scopul de a oferi copiilor, părinților, bunicilor condiții pentru petrecerea timpului liber. Valoarea proiectului constituie 109000 lei.
 4. După depunerea cererii de finanțare în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, proiect finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor unite pentru Dezvoltare (PNUD), Primăria Bravicea va beneficia de un grant de 16 mii dolari pentru inițiativa „Îmbunătățirea factorilor de mediu în satul Bravicea cu implicarea femeilor”.
 5. Pe parcursul anului 2021 a fost extins iluminatul stradal pe o distanță de 1,5 km.
 6. Din Fondul Rutier al Republicii Moldova au fost reparate porțiuni ale drumului în regiunea Hârbovăț pe o lungime de 600 m; 200 m în regiunea cetățeanului Serghei IURCU; 200 m lângă Simion RAȚĂ și o porțiune a drumului din regiunea cimitirului.
 7. Panoul „Intrarea în satul Bravicea” din partea traseului M14 este rezultatul unui frumos parteneriat public-privat între APL Bravicea, consătenii Sergiu COGÎLNICEANU (cetățean de onoare al satului Bravicea) și Victor BELINSCHII. Valoarea totală a investiției constituie 75600 lei.
 8. Festivalul „La Hramul Căruțașilor”, ediția a IV-a, 2021, cu genericul „Satul meu e Țara mea”, desfășurat pe 8 august 2021, a avut scopul de a dezvolta atitudinea de respect și grijă față de cai și căruțe prin încurajarea creșterii și îngrijirii cailor în mediul rural; promovarea îndeletnicirii de căruțaș, păstrarea meșteșugurilor strămoșești.
 9. Bustul voievodului Ștefan cel Mare a fost edificat cu contribuția cetățeanului de onoare al satului Bravicea dl Sergiu COGÎLNICEANU și a fost sfințit de Sărbătoarea Națională „Ziua Comemorării lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.
 10. Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2019 și 2020 au fost premiate pe 21 decembrie 2021 în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului Bunelor Practici (PBP) ale Autorităților Publice Locale, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei. La Secțiunea: Dezvoltare locală prin implicare comunitară, Diploma de gradul III – i-a fost oferită Primăriei satului Bravicea (raionul Călărași) pentru crearea Sălii de Fitness și a Serviciului de Salvatori și Pompieri Voluntari.
 11. La Turneul Național de Șah „Cupa satului Bravicea”, ediția a XVIII-a din 1 august 2021 au participat 62 de șahiști din raioanele Fălești, Strășeni, Călărași, Ungheni, Ialoveni, Nisporeni, Dondușeni, Ștefan-Vodă, Sângerei. Evenimentul este organizat anual de către Primăria Bravicea în colaborare cu șahista din Bravicea, dna Nina Ghindă.
 12. Pe parcursul anului 2021, prin intermediul Asistenței sociale familiile social vulnerabile din satul nostru au primit ajutoare sub formă de produse alimentare, haine și încălțăminte din partea APL Bravicea, Consiliului Raional Călărași, consătenilor Tatiana RAȘCOVSCHII-NAGORNÎI, Petru BORDEI ș.a.
 13. Donații de carte au fost făcute pentru copii și biblioteca publică de către donatorii care au preferat să rămână anonimi.

Vă mulțumesc tuturor pentru suport, ajutorul oferit și contribuția la toate proiectele noastre.

Avem însă încă foarte multe probleme care urmează a fi rezolvate împreună în anul viitor. Contez pe sprijinul și implicarea fiecăruia dintre Dumneavoastră la dezvoltarea satului nostru.

Fie ca bucuria și liniștea aduse de Sfintele sărbători să vă însoțească pe tot parcursul anului ce va urma.

Eu vă doresc un an bogat în împliniri, înalt în aspirații și plin de succese!

—————

Alexei ZATIC,
primar al satului BRAVICEA

—————

La Mulți Ani cu bucurie
Casa – casă să vă fie
Masa – masă să rămână.
Iar în jurul ei să vină,
Oameni buni de omenie
Să vă-aducă veselie
Gânduri bune, cumpătate
Și urări de sănătate.
Zile multe și prospere
De la Dumnezeu putere
Să învingeți relele.