Discursul primarului la comemorarea participanților la războaie și ...

Stiri Image
02.03.2023
Evenimente

Discursul primarului la comemorarea participanților la războaie și conflicte din 26 februarie 2023

La împlinirea a 34 de ani de la încheierea războiului din Afganistan, îi comemorăm pe militarii din Republica Moldova care au participat în războiul din Afganistan (1979–1989) unde au fost trimiși să lupte peste 12 mii de basarabeni, 300 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți 700 au fost răniți.

Istoria lungului război din Afganistan, trezește sentimente de recunoștință pentru sacrificiul și curajul de care au dat dovadă.

Veșnică pomenire celor căzuți pe câmpul de luptă!

Ne închinăm în fața celor care au revenit acasă.

Aducem un sincer omagiu celor care și-au sacrificat viața și le mulțumim veteranilor întorși acasă pentru devotament și vitejie. Această zi ne reamintește încă o dată cât de important este să păstrăm pacea și libertatea în țară.

 

Pe 2 martie 2023 se împlinesc 31 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. Data de 2 martie a anului 1992 a fost o zi fierbinte pentru tânărul stat independent Republica Moldova, care încă nu avea armată națională și nici efective militare constituite cu care s-ar fi apărat. Din fericire pentru generațiile ce au urmat, în rândurile moldovenilor erau destui patrioți, care au constituit frontul de luptă – polițiști și voluntari.

În rezultatul acestui conflict și-au pierdut viața circa 1000 de oameni din ambele părți (peste 300 din partea Moldovei), mii de persoane au fost rănite și au devenit invalide, mii de case au fost distruse. Mii de persoane au devenit refugiați în propria țară. 20% din teritoriul Republicii Moldova, prin forță și cu ajutorul Federației Ruse, a fost rupt din trupul țării.

Acest conflict militar, în pofida tuturor sacrificiilor umane și a eforturilor politice de atunci a rămas un conflict înghețat prin care Federația Rusă își exercită influența și presiunea geopolitică în regiune.

Veșnică memorie celor 315 combatanți din Republica Moldova care au căzut cu moarte de erou!

Multă Sănătate combatanților – voluntari care au luptat pentru păstrarea Suveranității și Independenții Republicii Moldova!

 

Acum 37 de ani, la ora 01:23 în noaptea de 26 aprilie 1986, un test de siguranță la centrala nucleară de la Cernobîl a scăpat de sub control, provocând cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie.

Când a explodat, reactorul 4 a aruncat în aer 8 tone de deșeuri radioactive. Explozia din 1986 a fost echivalentă cu deflagrația a 200 de bombe care au fost aruncate în Hiroshima și Nagasaki la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Lichidatorii au reprezentat personalul civil și militar chemat să se ocupe de consecințele dezastrului nuclear de la Cernobîl la locul evenimentului.

La lucrările de lichidare a catastrofei de la Cernobîl au participat peste 850 de mii de oameni din toată fosta URSS. Din Moldova au participat 3550 persoane, din satul Bravicea – 5.

Aduc sincere mulțumiri lichidatorilor, celor care sunt în viață, consătenilor noștri care au luptat cu o catastrofă, au luptat fără arme, unii fără echipamente speciale și fără nici o pregătire. Ei au trăit această dramă în urma căreia au salvat vieți omenești.

Le mulțumim tuturor participanților la Războiul din Afganistan și Transnistria pentru curajul și implicarea de care au dat dovadă în acțiunile la care au fost antrenați în acea perioadă deloc ușoară.

 

Alexei ZATIC,

Primarul satului Bravicea

Sari la conținut