420 ani de la atestarea documentară a satului Bravicea

Stiri Image
23.01.2023
Evenimente

420 ani de la atestarea documentară a satului Bravicea

„Cât trăim pe-acest pământ

Mai avem un lucru sfânt,

O câmpie, un sat natal,

O clopotniță pe deal…”

Satul nostru astăzi e la o frumoasă aniversare – 420 ani de la prima atestare documentară.

Era anul 1603, 20 ghenar. Este vorba despre Gramota domnitorului Ieremia Movilă, ce conține știri despre judecata, prin care s-a restituit jumătatea de jos a satului Bravicea paharnicului Pântea și fratelui său, diaconul Isac din Dâșcova. În documentul elaborat de Ieremia Movilă se spunea: că la 20 ghenarie au venit în fața domnitorului Moldovei și a boierilor din Sfatul Domnesc paharnicul Pântea și cu fratele său, Isac din Dâșcova și s-au plâns, că Șoltuzu Alexa din Iași și cu Ivașco Doble au cumpărat o jumătate din satul Bravicea și o jumătate din Poiana de la codru pe Ichel din ținutul Orheiului de la rudele lor, și anume Sora și Sofiica. Dar, când au vândut, ele nu s-au sfătuit cu Pântea și Isac, și le-au vândut fără știrea lor, cu o sumă de 570 zloți tătărești. Domnitorul a hotărât, ca frații Pântea și Isac să întoarcă banii celor care au cumpărat pământul. „Și frații să stăpânească acea ocină de pământ cu tot venitul.” Iată așa spune documentul…

Dar noi știm, că anul atestării și anul descălecării satului sunt lucruri diferite. Și avem toate motivele să credem, că satul nostru a luat ființă mai demult. Poate de pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400–1432) sau a lui Ștefan cel Mare (1457–1504), după cum spune legenda.

Faptul este, că până astăzi, satul nostru, s-a format, a trecut prin timp, a crescut, s-a dezvoltat în diferite perioade și în diferite moduri datorită locuitorilor lui bravi, care fiecare prin viața și activitatea sa, la locul de muncă sau pe câmpul de luptă, au ținut în cinste mare numele satului Bravicea!

Primarul s. Bravicea dl Alexei Zatic, dl Victor Belinschi, Cetățean de Onoare al satului, dna Nadejda și dl Gheorghe Pruteanu, elevi din clasa a IX-a a Gimnaziului „Ștefan cel Mare”, dna director Elena Godovaniuc, profesorul de istorie dl Mihail Cogîlniceanu, doamnele Silvia Batcu, Vera Ursache, copii de la Grădiniță împreună cu dna director Parascovia Vulpe și educatoarea dna Galina Jorean, dl Anatol Vleju, Eleonora Nazaria, Iulia Bejan, protoiereul Rostislav, parohul bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” și alții au fost oaspeții întâlnirii de suflet organizate la Muzeul Satului Bravicea.

Mulțumiri oaspeților, invitaților, tuturor care au găsit timp să ne fie alături, bravi, braviceni, mari și mititei!

„Cât avem un sat departe

Și un grai ce n-are moarte,

Cât trecutul ținem minte,

Mai există lucruri sfinte”.

LA MULȚI ANI, BRAVICEA!

La mulți ani tuturor dumneavoastră, stimați săteni, de aici și de mai departe.

Cum spune o vorbă: „eu am plecat din sat, dar satul din mine-nu”.

Sănătate, prosperitate, dragoste, pace!

 

Tatiana RÎȘCOVAN,

Muzeograf, Muzeul satului Bravicea

https://www.facebook.com/nadia.sobol.9/videos/714682300097816