Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu”

Stiri Image

Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu”

Fondată la 1928 și transformată în bibliotecă raională la 1944, Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu” din satul Bravicea, raionul Călărași, este un centru de informare, cunoaștere și cultură pentru membrii comunității bravicene și nu numai.
Până la 1989, fondurile bibliotecii au fost completate cu literatură preponderent în limba rusă, purtând amprenta ideologiei comuniste. După care achiziția neînsemnată de carte a făcut ca situația să devină dramatică. Grație Domnului Ioan Groza, Președintele Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina” (filiala Bihor), donațiile din România (cca 4000 ex. inclusiv manuale școlare) au completat fondurile bibliotecii asigurând activitatea ei pe parcursul anilor 1990–2000.

Începând cu anul 2001, cu implicarea partenerilor bibliotecii – Fundația SOROS-Moldova, APL Bravicea, Biblioteca Publică pentru Copii din Bravicea, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”;  tineri-voluntari – membri ai ONG-ului „ArcAșii lui Ștefan”, biblioteca s-a transformat într-un centru de informare și cunoaștere pentru dezvoltarea societății, implementând Proiectele „Crearea și actualizarea fondului de literatură de referință” (1500$ SUA),  „Dezvoltarea colecțiilor în Biblioteca Publică pentru copii” (anul 2002 – 400$ SUA ), „Crearea Spațiului Multimedia” (anul 2003 – 4000$ SUA).

Între anii 2007–2008, Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu” a fost partenerul media pentru Subproiectul FISM II „Reparația Liceului din Bravicea”; iar în 2009 – partener al Proiectului „Informare electorală înseamnă participare la votare” implementat de către A.O. „Părinții în Sprijinul Învățământului” cu suportul financiar al USAID și IREX.

Parteneriatul media s-a extins în anul 2009 prin implementarea Proiectului comunitar „Construcția complexului sportiv al Liceului”, finanțat de către Corpul Păcii din Moldova, A.O. „Părinții în Sprijinul Învățământului”, APL Bravicea.

În anul 2010, Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu” a fost beneficiara Proiectului „Accesul femeilor din raionul Călărași la informație”, finanțat de către Fondul Global pentru Femei și implementat de către ONG-ul „VADEMECUM” din orașul Călărași.

În anul 2012, prin decizia Consiliului Local Bravicea, Biblioteca Publică pentru Copii a fost comasată cu Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu”.

Modernizarea Bibliotecii Publice Teritoriale „George Munteanu”, a început în anul 2015, în cadrul Proiectului NOVATECA, susținut de Fundația Bill & Melinda Gates (SUA) și implementat de IREX Moldova și APL Bravicea, la fel ca și Serviciul Modern de Bibliotecă „Este ziarul tău! Informează-te și implică-te” (editarea ziarului comunitar „Curierul de Bravicea”).

Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu” oferă servicii moderne de bibliotecă: „Editarea ziarului local „Curierul de Bravicea””, „Clubul Femeilor”, „Istori@ locală”, „Povești cu c@re crești”, „Servicii publice electronice”, „Tehnologii pentru fiecare – de la mic, la mare”, „Oriunde ești, ai satul cu tine”, „Școal@ altfel” etc.

Din anul 2003, Conform Deciziei Consiliului Local Bravicea, Biblioteca Publică poartă numele lui George Munteanu (1924–2001), eminescolog, critic și istoric literar, originar din satul Bravicea.

Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu” gestionează 3 pagini de Facebook:
https://www.facebook.com/Biblioteca.Bravicea
https://www.facebook.com/curieruldebravicea
https://www.facebook.com/voluntariidinbravicea

A se vedea și:
Raportul de activitate pentru anul 2019
Raportul de activitate pentru anul 2020

Date de contact:
Biblioteca Publică Teritorială „George Munteanu”,
Adresa: satul Bravicea, raionul Călărași, MD-4414,
Tel. +373 24434379
Director: Angela Zatic